rus
Українська
Mixed

Как дело о госизмене Порошенко ударит по Зеленскому

Как дело о госизмене Порошенко ударит по Зеленскому

Чинного президента України Петра Порошенка звинувачують у державній зраді. Відповідну заяву в СБУ подав правозахисний рух "Сила права" на чолі з Андрієм Сенченком. Порошенку ставиться в провину здача Криму і розгромні поразки української армії в Іловайському і Дебальцевському котлах.

"Якщо зараз розкручувати таку справу, як Іловайськ, за нею може випливти така фігура, як Ігор Валерійович Коломойський. А це вже удар по команді Зеленського", - сказав UAportal політичний експерт Тарас Чорновіл.

Повну версію коментаря слухайте тут:

Не буде ніяких кримінальних справ.

Може бути варіант в стилі кримінальне провадження, який відкривається на основі заяви і після того закривається. Бажано тільки, щоб в цій ситуації юристи Порошенка після того дуже добре подбали, щоби ті, хто подавали відповідну заяву, після закриття цих проваджень, дістали контр-кримінальну справу про завідомо неправдиве повідомлення про злочин. Така стаття є, і її ніхто чомусь не використовує. А це потрібно.

Тепер що стосується самих тих речей.

Читайте: Зачем Тимошенко записывает обращения? Это циничный и умелый ход - Чорновил

Зверніть увагу, як різко пішов крен убік. Насправді, скільки було крику – "розграбовував всю країну", "заробляв на армії", "заробляв на війні" - і раптом – бац! – і здулося. Весь крик про "бариг, які розграбовували країну", зійшов у свисток. І треба якось далі демонструвати, що погана була влада.

Як виявляється, зараз треба приходити самим до влади, починати щось робити, а надії на результати нема.

1 червня кінець епохи бідності не настане. Кінець жадності? Навпаки, зараз з’являються протилежні речі. Партнер Зеленського Коломойський ПриватБанк хоче загирити, який вже Україні обійшовся в 150 мільярдів гривень, які звідти було вкрадено. І зараз хочуть повторно прихопити.

Цим речам треба щось протиставляти. Звичайно, було б дуже зручно протиставити якісь повідомлення про розслідування щодо Порошенка, про якісь ініціативи щодо слідчих дій, по корупційних злочинах, по всьому іншому. А їх реально немає.

Читайте: Реванш уже наступил, "майданутые отступают". Тарас Чорновил об освобождении Савченко и возврате к временам Януковича

Людина, яка прийшла на посаду президента мільярдером, пішла з посади президента мільйонером.

Звичайно, люди, які живуть за принципом: всі багаті є мерзотниками і злочинцями – для них він все одно злочинець. А те, що людина втратила половину своїх статків, витратила на допомогу армії, тощо – якось не рахується. Те, що людина безповоротно втратила прибутковий бізнес, який був в Росії і в окупованому Криму, теж не рахується.

І от виявилося, що найприємніші для вуха обивателя справи – про корупційні, економічні мотиви тощо – їх нема.

Що в такому випадку треба робити? Треба хоч щось шукати. І в особливо обдарованих виникають такі ідеї – давайте зараз розкрутимо щось із старих історій.

От беремо Іловайськ. А Іловайськ – це палиця з двома кінцями. В той момент фактично тільки Порошенкові вдалося зупинити навалу Росії, знайти міжнародні важелі тиску, щоб ця навала не посунулася аж до Києва і до Одеси.

Читайте: Медведчук будет руководить Зеленским? Тарас Чорновил о том, зачем кум Путина летал в Москву и Минск

Сподіваючись, що будуть дострокові парламентські вибори, на цьому дуже серйозно грала Юлія Тимошенко. Була так звана комісія Сенченка, яка дуже активно розпрацьовувала тему Іловайська. Її основний висновок: у нас немає ворога Путіна, для нас взагалі росіяни не є ворогами. У нас єдиний ворог – Порошенко, і він веде війну проти української армії.

І, власне, з того матеріалу, з висновків самого Сенченка, навіть не комісії, зараз пробують щось розкрутити, щоб за це вхопитися.

Те, що це є повний абсурд – це зрозуміло. Але тут ще більший елемент абсурду. Насправді, ті, хто вирішили погратися в Іловайськ і Дебальцеве, не врахували одної маленької речі: трагедія Іловайська відбулася саме з тої причини, що дехто, хто спонсорував і медійно підтримував вже нового обраного президента України, вирішив погратися у власну війну, дістати серйозну перемогу першим і на цьому дістати серйозні козирі в діалозі з владою, яка на той момент стала до нього не дуже прихильною.

Нагадаю: Коломойського губернатором призначив Турчинов, а Порошенко в 2014 році, за кілька місяців після обрання, почав до нього ставити дуже серйозні претензії щодо ситуації в Дніпропетровській області.

Читайте: Путин сломает Зеленского за 3 минуты – Тарас Чорновил о переговорах по Донбассу

В той момент Коломойський, Корбан, Філатов досить активно працювали в кількома добровольчими батальйонами, і вони підштовхнули їх до входження в Іловайськ.

Насправді, рішення Генерального штабу, вказівок туди йти не було. Було достатньо багато інформації, що це була самовільна дія, до якої міг бути причетний Аваков, тому що це підрозділи, які переважно були у формальному підпорядкуванні Міністерству внутрішніх справ і які дуже сильно були зав’язані на тодішнє керівництво Дніпропетровської ОДА, Ігоря Коломойського.

Якщо зараз розкручувати таку справу, як Іловайськ, ой, як за нею може випливти така фігура, як Ігор Валерійович Коломойський. А це вже удар по команді Зеленського.

Тому це дуже ризикована гра. Як кажуть, в будь-якому розслідуванні будь дуже обережним, щоб не провести його так ретельно, щоб не вийти на самого себе.

В Іловайську знайти якісь придирки до Порошенка – ну це вже треба мати неймовірну фантазію. Але знайти вихід на представників, близьких до новообраного президента – навіть дуже можна.

Читайте: 3 года до счастья. Тарас Чорновил о светлом будущем Украины и преградах на пути к нему

Коли ми говоримо про Дебальцеве, то там був блискучий приклад порятунку наших військових, яких на той момент жорстко пробували оточити в кільце і взяти російські війська. Українські військові, нажаль, з жертвами, але в рази меншими, ніж ті, на які сподівалася Росія, зуміли вийти з Дебальцеве. Це є один з прикладів дуже добре організованої військової операції, які колись будуть вивчатися в військових академіях.

Але багато людей, які досить жорстко нападали на Порошенка, під час Дебальцеве також засвітилися. Я вже не маю на увазі ситуацію з Ігорем Коломойським і близькими до нього людьми, але я маю на увазі людей, які потім виринули в групі підтримки того ж самого Анатолія Гриценка. Плюс люди, близькі до "Громадського ТВ", які фактично вели прямі трансляції з навколишніх висот і давали інформацію, яку використовували для наводки і фактично артилерійських розстрілів наших військових російські війська.

Те, що зробили деякі незалежні журналісти – дуже опозиційні на той момент, дуже самостійні – дійсно тягне на кримінальну справу.

Якщо зараз почати розкручувати цю справу, вона може бумерангом вдарити по деяких особливо злісних критиках Порошенка. Як то кажуть, кудись-то перескочив, але подивись, куди вскочив.