rus
Українська
Топ-темы:

Заява ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ"

Заява ПрАТ 'ВК 'УКРНАФТОБУРІННЯ'
Заява ПрАТ ''ВК ''УКРНАФТОБУРІННЯ''

Заява ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" з приводу рішення Наглядової ради ПАТ "Одеський припортовий завод" щодо скасування результатів конкурсу з відбору постачальника давальницької сировини.

10 березня 2020 року представники держави в наглядовому органі Публічного акціонерного товариства "Одеський припортовий завод" (далі – ОПЗ) вдалися до незаконних антиконкурентних дій, свідомо намагаючись залишити ОПЗ у складі корупційної схеми, яка десятиліттями створювала підстави для збагачення чиновників, пише на своїй фейскбук сторінці UNB.

Як всім відомо, ОПЗ, починаючи з грудня 2019 р., розпочало роботу з залучення постачальника природного газу на давальницьких умовах для його подальшої переробки на аміак та карбамід з травня по грудень 2020 р.

05 березня 2020 р. за результатами конкурсного відбору найкращу цінову пропозицію з оплати послуг ОПЗ надало ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ", а саме: піднявши стартову ціну послуг переробки з мізерних 48 доларів (що наразі отримує ОПЗ за такі послуги) до 77 доларів за вироблення тони карбаміду та з 37 доларів до 39,5 доларів за вироблення тони аміаку. Пропозиція ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" була підтверджена сплатою гарантійного забезпечення в розмірі 1 млн. доларів США коштами на рахунки ОПЗ. ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" повністю погодилось з умовами проекту давальницького договору та було готове до його укладання. Цінова пропозиція ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" за умови її акцепту забезпечувала би дохід ОПЗ від наданих послуг до кінця 2020 року в розмірі близько 48 мільйонів доларів США.

Проте, представників ФДМУ, зокрема, Голову Наглядової ради ОПЗ Сергія Ігнатовського, не дуже цікавить прибутковість ОПЗ. Вони, всупереч умовам проведення конкурсу та логіці дій управлінців, своїм рішенням від 10.03.2020 року скасували результати конкурсу, пославшись на те, що пропозиція ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" занадто приваблива та, у зв’язку з цим, на їх думку, необґрунтована та неприйнятна.

Тобто, замість укладання договору з ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" як представником реального сектору економіки України, одним з лідерів видобутку природного газу в Україні, надання йому, як великому інвестору, "няньки" (за визначенням Президента України), представники Держави в Наглядовій раді ОПЗ безпідставно відмовилися від виконання умов проведення конкурсу та вирішили залишити ОПЗ в поточному стані невизначеності із збереженням інтересів існуючих вигодонабувачів від влади.

Звертає на себе увагу, що Наглядова Рада ОПЗ, в порушення Статуту Товариства та Закону України "Про господарські товариства", грубо та без достатніх правових підстав втрутилася в оперативну роботу виконавчого органу ОПЗ, а саме Правління, оскільки як проведення конкурсу, так і визначення його переможця, відноситься саме до компетенції виконавчого органу – Правління ОПЗ. Безумовно, ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" має захистити свої права в суді, але обґрунтовано чекає на офіційну позицію Фонду державного майна України, який відповідає за дії своїх представників, Кабінету Міністрів України, Антимонопольного комітету України.

Вважаємо, що оцінку ситуації, в якій державній компанії, вочевидь, нанесено величезну шкоду, повинні також надати Національне антикорупційне бюро України та Державне бюро розслідувань, визначивши підстави формування персонального складу Наглядової ради ОПЗ та реальних осіб, чиї інтереси вони представляють, блокуючи прибуткову діяльність та розвиток державного підприємства.

Довідково:

ПрАТ "ВК "УКРНАФТОБУРІННЯ" є газовидобувним підприємством з 2004 року. Щомісячний обсяг власного видобутку природного газу складає понад 70 млн.куб.м. Компанія входить у ТОП-3 найбільших приватних газовидобувних підприємств України та є одним із лідерів газового ринку України. Так, за 2019 рік Компанією було сплачено до Державної скарбниці податків на суму понад 3 млрд.грн.