rus
Українська
Mixed

У поштових скриньках українців можуть з’явитися 12 нових платіжок за комуналку

У поштових скриньках українців можуть з’явитися 12 нових платіжок за комуналку

На сьогодні в квитанціях на оплату ЖКП — від семи до 10 комунальних послуг, але вже незабаром з’явиться ще 12.

Так, платіж за холодну воду буде розділений на чотири: власне холодна вода, абонентська плата (тобто платіжка за те, що вам надрукували і прислали платіжку), за повірку лічильника і окремо за його обслуговування, пише 3м2.

Аналогічна ситуація буде з гарячою водою та опаленням.

Рахувати послуги окремо будуть з 1 травня, а ось буде це все в одній платіжці різними рядками або взагалі окремими квитанціями, ще остаточно не вирішено.

За словами заступника голови КМДА Олексія Тихонова, для кожного будинку буде розраховуватися індивідуальна вартість, і від неї залежить і розмір навантаження. Також на те, що буде в платіжках, а що ні, вплине і форма управління будинком.

Крім того, в травні українцям перерахують субсидії. Формула розрахунку субсидії зміниться так, що кожній родині доведеться платити більше. Якщо зараз сім’ї в середньому віддають 15% сукупного доходу, то через кілька місяців норму підвищать до 20%.

Щоб розрахувати відсоток знижки, який для кожної сім’ї різний, необхідно дохід на одного члена сім’ї розділити на два прожиткові мінімуми і помножити на 15%. Наприклад, якщо середній дохід на одну людину – 3 тисячі, то сім’я може платити за комунальні послуги 11,6% свого доходу.