rus
Українська
Mixed

Картки Глена Домана: оригінальна розвивальна методика для дітей

Картки Глена Домана: оригінальна розвивальна методика для дітей

Глен Доман – це американський лікар-фізіотерапевт, який є автором різних методів раннього навчання дітей. У 1940 році після закінчення університету він зайнявся вивченням можливостей дитячого мозку. Найвідомішою його методикою раннього розвитку стали картки Гленна Домана, які сьогодні широко використовуються в різних країнах світу.

Картки Глена Домана: оригінальна розвивальна методика для дітей

Купити такі навчальні комплекти можна в магазині Панама https://panama.ua/categorys/208641/, а ми спробуємо розібратися в суті цієї методики. Протягом 15 років її автор працював з пацієнтами з різними ураженнями мозку. Спільно з колегами він виявив, що відновити роботу мозку після черепно-мозкової травми можна за допомогою певної стимуляції зорових і слухових функцій. Демонстрація карток з написаними словами одночасно з їх проголошенням, не тільки сприяє запам'ятовуванню побаченого та почутого, а й допомагає відновленню рухової активності. Ця методика дала позитивні результати також у дітей з відставанням у розвитку та певними ураженнями нервової системи.

Правила та особливості

У 1955 році лікар заснував Інститут розвитку людського потенціалу, що став відомим завдяки успіхам у реабілітації маленьких пацієнтів, які страждають порушеннями функцій головного мозку. Одночасно ця робота відкрила цікаві факти, що стосуються розвитку здорових дітей. Запропонована методика базується на таких принципах:

  • Раннє навчання. Чим менше дитина, тим швидше й легше вона засвоює необхідну інформацію. Оптимальний вік для старту – 3-6 місяців.
  • Основи програми. Спочатку для активації розумової діяльності пацієнтів з різним ступенем відставання у розвитку, Гленн використовував картки з червоними крапками, картинками й словами. Згодом, коли цей алгоритм став застосовуватись для навчання здорових дітей, передбачається використання наборів різної тематики. Це можуть бути кольори, цифри, букви, а також комплекти різного змісту (фрукти, космос, професії, транспорт). Найпоширенішим є мініваріант – зображення й слово. Максіваріанти доповнені цікавими фактами, які розміщені на звороті. Дорослий показує картку дитині (1-2 секунди) і чітко вимовляє написане на ній слово. Демонстрація виконується в різній послідовності. Після того, як дитина запам'ятає 5 слів, переходимо до наступних п'яти.
  • Правильна подача. Малюк сприймає кожну картинку, як факт. Зображення повинно бути максимально деталізованим і складатися з одного об'єкта або предмета. Наприклад, якщо на зображенні – будинок, то там він стоїть один і навколо нього немає дерев, неба, квітів.
  • Читати вчимося без застосування традиційних правил. Підготовчий процес починається з формування словникового запасу. Учні – хлопчики і дівчатка 1-2 років. Починаємо з 15 карток, але за один раз показуємо не більше 5. Це повинні бути короткі, доступні для розуміння слова. Потім переходимо до словосполучень та коротких речень. Важливо звести до мінімуму кількість відволікальних чинників (як слухових, так і зорових). Неможливо займатися, якщо в сусідній кімнаті голосно грає музика або в зоні досяжності знаходиться улюблена іграшка.
  • Своєчасне оновлення. Деякі батьки показують одні й ті ж картки навіть після того, як учень запам'ятав ці слова. Закріплення результатів призводить до того, що малюкові стає нудно й він втрачає інтерес до занять. Правильне навчання – це своєчасне надання інформації.

Картки Гленна Домана, в залежності від тематики, можуть дати малюкові знання з різних областей. Вони корисні для раннього розвитку мовлення, допоможуть освоїти англійську мову та арифметику.

Поєднуємо з іншими заняттями

Слід визнати, що ці набори стали предметом для палких суперечок батьків. Така методика є пасивною. Вона полягає в передачі й засвоєнні певної інформації, перш за все загальних знань з різних областей, та не має впливу на творчий потенціал. Деякі батьки помилково вважають, що демонстрація карток за методом американського лікаря забезпечує гармонійний розвиток малюка. Але це не так. Вона не скасовує читання книг, активних і розвивальних ігор, малювання чи ліплення.

Максимальний результат дають комбіновані заняття. Наприклад, на картці зображено тюльпан – знаходимо цю квітку на клумбі біля будинку, знайомимося з тваринами, а потім читаємо про них казки та вірші. Запам'ятовуємо основні кольори й підбираємо різні предмети з такими колоритами. Так ми підтримуємо інтерес до занять, розвиваємо пам'ять, формуємо асоціативне мислення, встановлюємо зв'язок між зображенням і його реальним втіленням. Батьки, які практикували раннє навчання з використанням карток Гленна Домана, у своїх відгуках відзначають, що їхні діти легко включаються в шкільний процес і навчаються без примусу з боку дорослих, а також показують високі результати у навчанні.